"Безбрежност" - изложба акварел на Александър Капричев

С дъха на лятото “Духът на акварела”, мотото на II Международно Tриенале на Акварела, Варна 2019 г. ще преобладава на АРТ СЦЕНАТА в морската ни столица.

Акварелът дава възможност за спонтанно изливане на емоции, мисли и трепети върху листа, които непосредствено достигат до зретеля. Това е сътворил и Александър Капричев в БЕЗБРЕЖНОСТ 18 акварела, излагани за първи път в Галерия Тереза Зиковска в една съпътстваща изложба на Международното триенале на акварела във Варна от 5 - 19 юли 2019 г.

Създадени във Великобритания, в годините 1999-2005, когато художникът има възможност да се потопи в една различна и богата артистична атмосферата, акварелите са огледало, според арт критиците, на най-зрялия период от творчеството му.

“Александър Капричев блестящо демонстрира безкрайните изразни възможности на нефигуративността. Елементите на неговия образен език – точката, линията, петното, плоскостта, формата, цвета, фактурата- в многобройни и , често неочаквани комбинации помежду си, създават сложна и богата, наситена полифонична оркестрация, изграждат пулсиращо, динамично пространство, неспирни метаморфози на “сгъстяване” и на “разреждане” на живописната субстанция

Късните акварели на автора са лирични, изпълнени с меко разливане на живописната материя. Тук-там се появяват спонтанни линии, удари на четката, пластични акценти. Енергиите, силите на привличане-отблъскване, на които той дава свободен израз, като типологична аналогия, съдържат в себе си нещо от живописния свят на Василий Кандински. На отделни места художникът сякаш оставя да “говори” самата неравност, грапавина на хартията, на листа, върху който е положен акварелът.”

-Проф.д.изк.Чавдар Попов

Роден в гр. Варна през 1945 година. Завършва средното си образование във II-ра Гимназия, Варна, а през 1975 г. се дипломира в Художествената академия в София, специалност “Декоративно-монументална живопис” в класа на проф. Георги Богданов.
След завършване на Академията, работи като художник на свободна практика в едно от ателиетата, изградени в бившата фабрика Вулкан, във Варна.
От 1999 до 2006 година живее и твори във Великобритания, в ателиетата на Индипендънт Студиос, в Лестър и в Бирмингам.
През 2006 год. се завръща във Варна, с нови творчески планове и с намерениe за организиране на ретроспективна изложба, осуетени от внезапната му кончина през 2008.

Александър Капричев твори в областта на кавалетната и на декоративно-монументалната живопис. Автор е на голям брой живописни платна, акварели, графики и рисунки, а така също и на няколко проекта за монументални творби, стенопис, стъклопис и гоблени, които в стилово отношение могат да бъдат отнесени към лиричната абстракция или към абстрактния експресионизъм. Александър Капричев, обаче, черпейки от традициите на националното и световно изкуство, изгражда свой индивидуален, отличим стил.

През целия си творчески път Александър Капричев е устремен, по-скоро в създаването на творбите си, отколкото към тяхното излагане, затова участията му не са многобройни и приживе има само една самостоятелна изложба.
През последните години, творчеството на Александър Капричев е показвано в няколко изложби, които разкриват неговите богати творчески възможности и артистичност.
Негови произведения са притежание на Градската художествена галерия, Варна, НХГ, София, Министерството на Културата и на частни колекции.

За повече информация : www.alexanderkaprichev.com